L’edició de la Campanya No hi ha espai per al masclisme aquest 2025 s’ha destinat a incidir a la Violència Simbòlica (cultura, arts i comunicació).
Què ha justificat voler incidir al món de la cultura?
• La cultura és un agent socialitzador del masclisme i la violència de gènere.
• A través de la cultura es manifesten múltiples formes de discriminació de gènere de tipus subtil o invisible, que passen més desapercebudes en la societat.
• Sostre de vidre en el món cultural i invisibilització de les dones referents en el món de la cultura.
• Bretxa salarial de gènere i menors oportunitats per les dones al món de les arts.
• Llenguatge i comunicació inclusiva com a necessitat per a generar comunitats més igualitàries, inclusives i lliures de masclisme.
• La campanya permetrà que els/les agents culturals i les propostes municipals relacionades amb la cultura apliquin la perspectiva de gènere en la gestió dels diferents espais culturals, com: museus, exposicions, actes, fires, festes, revetles i altres.
Quins han estat els Objectius?
L’objectiu general del projecte ha estat donar continuïtat a la campanya ja iniciada en el 2021, explorant noves formes d’arribar a la població i prevenir la violència masclista als territoris de Mancomunitat Pla de Mallorca, mitjançant formacions a l’àmbit cultural, juntament amb la creació i difusió de nous materials sensibilitzadors aplicats a aquest àmbit. Els objectius específics han estat:
✓ Oferir formació en comunicació inclusiva i no sexista als/les professionals públics de la Mancomunitat, per sectors professionals.
✓ Oferir tallers de prevenció i sensibilització en violències masclistes i discriminació de gènere a l’àmbit cultural.
✓ Implementar Punts Liles informatius de No hi ha espai per al masclisme en els dies de mercat, fires i festes a tots els municipis.
✓ Dissenyar i executar una activitat sensibilitzadora específica per l’alumnat de l’institut de Porreres
✓ Dissenyar i executar una activitat de Taula Rodona específica per l’alumnat i de l’institut de Porreres i Sineu.
✓ Actualitzar i revisar la guia de recursos, millorant el disseny actual en una versió infogràfica.
✓ Crear nous materials de sensibilització associats a la campanya de sensibilització.
✓ Continuar amb la tasca de difusió a xarxes socials i altres medis.
El passat 24 de juny es va dur a terme l’acte de finalització de la campanya d’aquesta edició amb l’exposició de les accions desenvolupades i els resultats obtinguts.